DOSZ Hittudományi Osztály

Az Osztály által szervezett legjelentősebb esemény a Fiatal Kutatók és dosztaskaDoktoranduszok Nemzetközi Teológuskonferenciája, amely a 2020/2021-es tanévben immáron 11. alkalommal kerül megrendezésre. Az előbbi tudományos szimpóziumon kívül a Hittudományi Osztály tagjai rendszeres résztvevői a Kutatók Éjszakája programsorozatnak, illetve a Tavaszi Szél konferenciákon is több hittudományi szekcióban képviseltetjük magunkat.

Munkánkat a magyarországi teológiai doktori iskolák Doktorandusz Önkormányzataival való szoros együttműködésben végezzük, így ökumenikus jelleggel igyekszünk reprezentálni minden hazai teológiai kezdeményezést.

A határon innen és túli kapcsolatok mellett számos nemzetközi szervezettel működünk együtt, melyek közül kiemelhető a European Society of Catholic Theology, Hünermann Stiftung, illetve Renovabis Stiftung.

Nagy szeretettel várunk sorainkba minden olyan még graduális vagy már doktori képzését folytató hallgatót, akinek a kutatási témája kapcsolódik a hit- és vallástudományokhoz, vagy azok valamely határterületéhez, és szeretne egy építő akadémiai közösség tagja lenni. Részletekért keressen bennünket bátran Facebook-oldalunkon, vagy a megadott elérhetőségeken!

  • Honlap: www.dosz.hu/to/hittudomanyi-osztaly
  • Facebook: www.facebook.com/dosz.hto
  • E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
  • Telefon: +36-30/475-9522 (Mikó-Prém Alexandra, elnök)

 

Mikó-Prém Alexandra

Mikó-Prém Alexandra

A DOSZ Hittudományi Osztályának elnöke vagyok, református lelkész, egyben a Debreceni Református Hittudományi Egyetem III. éves doktorandusza és DÖK elnöke, egy első osztályos kislány anyukája. Mindig is szerettem kutatni, a PhD programot is nagyon élvezem, és szívesen szervezek kisebb-nagyobb rendezvényeket a doktoranduszok számára. Szervezői kompetenciáim fejlesztése érdekében 2019-ben elvégeztem egy rendezvényszervezői OKJ-s tanfolyamot. Lelkesedéssel vetettem bele magam az elnöki feladatokba, és remélem, hogy a személyes jelenlét hiánya ellenére is egy olyan minőségi szakmai konferenciát hozhatunk létre, amelynek virtuális felülete élményszerű felhasználást is biztosít.

A missziológia tudományán belül az egyház inkulturációs és kontextualizációs kihívásait kutatom Kelet-Közép-Európa posztmodern, szekuláris társadalmaiban, azon belül is elsősorban a magyarországi állami középiskolások isten- és egyházképének alakulásával foglalkozom.

 

Herbály Eszter

Herbály Eszter

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem Doktori Iskolájának III. éves hallgatója vagyok, a DRHE Doktorandusz Önkormányzatának elnökhelyettese, a DOSZ Hittudományi Osztályának megbízott titkára. Kutatási témám az egyházkormányzás, ezen belül a testületi egyházkormányzás a református egyházban, illetve a 21. századi kybernetikai kihívások, kompetenciák vizsgálata az egyházi intézményben. Jelenleg azt kutatom, milyen hatással volt a reformáció, valamint a társadalom modernizálódása az egyházra.

 

Muza Blanka

Muza Blanka

Református lelkészként végeztem a Debreceni Református Hittudományi Egyetemen, amelynek Doktori Iskolájában jelenleg II. éves hallgató vagyok, egyben a Doktorandusz Önkormányzat delegáltja az intézmény Tudományos és Művészeti Bizottságába.

Kutatási témám a vallás és politika az ókori Izráelben, melyen belül azzal foglalkozom, hogy a társadalom egyes rétegeit miképpen határozza meg és formálja Isten jelenvalósága.

 

 rolunk-logok

 

A pályázat az Emberi Erőforrások Minisztériuma megbízásából az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő által meghirdetett Nemzeti Tehetség Program NTP-FKT-M-20-0002 kódszámú pályázati támogatásból valósult meg.

tamogatok